De StudieHoek

Op deze pagina is vast een sneak peek te vinden van wat uiteindelijk De StudieHoek gaat worden. We zullen beginnen met een maandelijkse blog, geschreven door YoungCapital. Dit zal mettertijd worden uitgebreid met nog meer dingen, dus houd deze pagina in de gaten voor updates!

We zijn begonnen met een blog over solliciteren. Zeer interessant voor Masterstudenten die binnenkort de arbeidsmarkt op gaan. Hierna zijn we verder gegaan met een blog die gaat over wat jouw keuzes zijn na je studie. Momenteel kun je ook lezen over het combineren van werken met studeren. Neem vooral een kijkje en veel leesplezier!

07|04|2020

Blog 10: Een persoonlijk ontwikkelingsplan maken

Samen met jouw werkgever een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen zodat jij jouw functie nog beter kunt uitvoeren en bovendien sneller naar jouw ambities toe kan werken. In het kantoorleven krijg je hier steeds vaker mee te maken en dat is niet zo gek. Want wat blijkt, gemotiveerd personeel werkt dubbel zo hard. Moet je dan ook echt wachten tot jouw werkgever op de proppen komt met een plan? Nee, natuurlijk niet. Als student kun je niet vroeg genoeg beginnen met het beste uit jezelf halen.

Hoe maak ik een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Wat jij precies in een persoonlijk ontwikkelingsplan zet, moet je natuurlijk vooral zelf bepalen. Maar of je midden in je carrière zit of juist nog moet beginnen, een basis ontwikkelingsplan-format ziet er hetzelfde uit.

Hoe ziet je huidige situatie eruit?

In welke fase van je studie zit je? Ben je er erg druk mee? Of heb je nog genoeg tijd voor een bijbaan? Schrijf op wat je leuk vindt aan je studie en je bijbaan, maar ook wat je minder leuk vindt. Vergeet niet een lijstje te maken van vaardigheden waar je goed in bent en een lijstje van skills die jij verder wilt ontwikkelen.

Kijk naar de toekomst

Hoe ziet jouw droombaan eruit? Schrijf het op en bedenk welke skills daarbij horen. Bedenk ook waar jij wilt zijn in één, twee of vijf jaar. Geen droombaan voor ogen? Geen probleem, misschien weet je wel in wat voor omgeving je wilt werken. De wetenschap in? Een corporate omgeving waar jij deel uitmaakt van een geoliede machine? Of juist een klein bedrijf waar je projectmatig van begin tot eind betrokken bent? Er zijn al een hoop keuzes te maken voordat je bij je droombaan terechtkomt.

De doelen van je werkgever of studie

Heb je al een baan? Benoem dan ook de doelen van je werkgever in je persoonlijk ontwikkelingsplan. Hoe kun jij hieraan bijdragen zodat jij jezelf ontwikkelt en ook het verschil maakt? Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld je studievereniging, sportclub of vrijwilligerswerk. Jezelf ontwikkelen terwijl je ook bijdraagt aan de doelen van derden staat bovendien ook mooi op je cv.

Maak je doelen SMART

Met een persoonlijk ontwikkelingsplan zonder concrete doelen kom je meestal niet ver. We blijven vaak hangen in een toekomstbeeld, terwijl juist de tussenstappen essentieel zijn voor het bereiken van je doelen. Zorg er dus voor dat je doelen SMART zijn. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Specifiek

Maak je doelen zo concreet mogelijk. Dit doe je door de W-vragen te stellen:

• Wat wil ik bereiken?
  • Wie is erbij betrokken?
  • Waar gaat het gebeuren?
  • Wanneer gebeurt het?
  • Waarom wil ik dit bereiken?

Meetbaar

Meten is weten en dat geldt ook voor persoonlijke ontwikkeling. Kun je het einddoel niet meten met een toets of diploma? Geen probleem, je kunt wel een planning maken en bijhouden hoeveel tijd je eraan besteedt. Maak je doelen goed meetbaar en makkelijk te controleren voor jezelf.

Acceptabel

Wees vooral eerlijk tegen jezelf en vraag je af of dit iets is wat je echt wilt bereiken. Doe je het voor jezelf of toch stiekem om je manager, docent of ouders te pleasen?

Realistisch

Zorg ervoor dat jouw doelen haalbaar zijn. Maak je het jezelf te moeilijk? Dan is de kans groot dat je faalt en je jezelf demotiveert. Zijn het makkelijk haalbare doelen? Dan kun je jezelf afvragen of je jezelf wel echt een uitdaging hebt gegeven. Kortom, vind de juiste balans.

Tijdsgebonden

We doen het allemaal: we blijven dingen maar uitstellen en uitstellen en vaak zonder goede reden. Sta je eigen ontwikkeling niet in de weg en zorg ervoor dat je doelen tijdgebonden zijn.

Vergeet niet je plan te delen met je studiecoördinator, manager of gewoon een van je vrienden. Een persoonlijk ontwikkelingsplan wil niet zeggen dat je er alleen voor staat. Door erover te praten, zul je zien dat je extra gemotiveerd om met jouw carrière aan de slag gaat. Succes!

Welkom op de blog!

Hier vind je maandelijks een nieuw artikel over uiteenlopende onderwerpen. Met behulp van deze blog hopen we jullie wat tips en tricks mee te kunnen geven! Hieronder kun je tevens nog meer artikelen vinden.