Symposium

Polarisatie in het Onderwijs

Polarisatie in het Onderwijs

Dagen
Uren
Minuten
Seconden
Het symposium is begonnen!

Van polariseren naar communiceren

Maandagavond 5 februari zal hét symposium van studievereniging VOCUS plaatsvinden met als thema: Polarisatie in het Onderwijs!

Leerlingen en studenten zijn zich meer en meer bewust van alles wat er in de wereld speelt en vormen hier hun mening over. Wat houdt leerlingen en studenten bezig? Maar vooral ook: hoe maak je die onderwerpen bespreekbaar in het onderwijs?

In dit symposium zullen verschillende gastsprekers, experts op het gebied van polarisatie in het onderwijs, antwoord geven op die vragen. 

De avond zal beginnen in het academiegebouw waar we allemaal kunnen luisteren naar introductie op polarisatie in het onderwijs. Daarop zullen twee workshoprondes volgen waarbij jullie uit drie interessante en relevante thema’s kunnen kiezen:

  • seksualiteit
  • religie 
  • politieke conflicten

Voor elk thema zullen experts komen vertellen over hun ervaringen en kennis. En er zal ook genoeg ruimte voor interactie zijn, zodat jullie hopelijk vol nieuwe ideeën en inzichten naar huis gaan.

Wij hopen jullie allemaal 5 februari te zien!

Locatie en tijd

Informatie Academiegebouw en Drift

Het symposium zal starten in de prachtige senaatszaal in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Kijk voor de bereikbaarheid van het Academiegebouw op www.uu.nl/academiegebouw-domplein.

We zullen na de opening in het Academiegebouw ongeveer 10 minuten lopen naar de Drift.

Het academiegebouw en de Drift (ingang drift 27) zijn rolstoeltoegankelijk. Heb je andere vragen of zorgen omtrent de toegankelijkheid, mail dan naar sympocie@svvocus.nl.

Programma (onder voorbehoud)

Start symposium

Introductie van Leon Meijs over polarisatie in het onderwijs.

19:30

Workshop 1

Workshop ronde 1 over een van de volgende onderwerpen:

  • seskualiteit
  • religie
  • politieke conflicten
20:15

Workshop 2

Workshop ronde 2 over een van de volgende onderwerpen:

  • seskualiteit
  • religie
  • politieke conflicten
21:00

Keynote + netwerkborrel

Afsluiting van de avond met een samenvattend woord door de leden van de SympoCie.

Daarna kun je kennis maken met onderwijswetenschappers en leraren (in opleiding) en experts op het gebied van polarisatie in het onderwijs.

21:30

Sprekers

Opening - Leon Meijs

Leon Meijs is Programma Directeur van de Alliantie WIJschool. De missie van de Alliantie WIJschool is een samenleving te creëren waar verschillende groepen naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar, door samen te leren en te leven. In de WIJschool vormen jongeren zich als mens en leren zij wat het betekent om in een open en vrije samenleving te participeren. 

Alliantie WIJschool zorgt er voor dat de complexe leefwereld van de jongeren wordt gezien en begrepen in de school. Door onze expertise weten we wat er gebeurt in de samenleving die nu ook in de school zit. Want de klas is een samenleving in het klein. De vraag is: hoe gaan we nu docenten en mentoren ondersteunen en ontzorgen om ook hierin hun pedagogische rol te kunnen oppakken?

Meer lezen over Leon en over de WIJschool? Klik dan op de links hieronder.

Seksuele vorming - Susan Meijburg

Susan is Consulent Seksuele Gezondheid (RINO), eerstegraads docent en o.a. werkzaam voor GGD Utrecht als Aandachtsfunctionaris Seksuele Gezondheid en programmamedewerker seksuele vorming bij Rutgers. Sinds de oprichting van Seksueel Welzijn Nederland, de stichting van Prof. dr Ellen Laan, is zij actief onderdeel en ontwikkelde zij het seks-positieve en inclusieve educatieproject #kenjeclit & #kenjeseks. Samen met Tivoli Vredenburg organiseert zij het Seks Festival.

“In alles wat ik doe wil ik de kennis over seksualiteit vergroten, een positieve seksualiteitsbeleving promoten, seksuele misvattingen ontkrachten en praten over seksualiteit in al haar verschijningsvormen normaler maken. Want seks is iets om van te genieten, zonder schaamte en veroordeling.”

Religie - Joska van der Meer

Joska is pastor bij de Ontmoetingskerk in Nijmegen en docent levensbeschouwing en maatschappijleer bij Maaswaalcollege. Haar kennis als theoloog, docent Levensbeschouwing en opleidingen in geestelijk leiderschap, management en diversiteitstrainer zet ze graag in om een bijdrage te leveren aan een wereld waar ruimte is voor ieders eigenheid en eigen-wijsheid.

Politieke conflicten - Mathijs van Leeuwen

Mathijs is ontwikkelingssocioloog en professor bij de Radboud Universiteit, gespecialiseerd in conflict en vredesopbouw in ontwikkelingslanden. Hij werkt bij het Centrum voor Internationaal Conflict – Analyse & Management (CICAM). Zijn onderzoek interesses betreffen onder andere landconflicten. Ook is hij coördinator van de masterspecialisaties ‘Conflict, Territories and Identities’ en ‘Conflict, Power & Politics’ en geeft hierbinnen verschillende cursussen. Doordat hij lesgeeft over thema’s zoals politieke conflicten, wat een gevoelig onderwerp an sich is, heeft hij veel ervaring met hier op een genuanceerde manier mee om te gaan om zo polarisatie binnen de klas te voorkomen.

Vragen of opmerkingen over het symposium?

Inloggen

Ingelogd als: