17|03|2020

Rianne de Kwaadsteniet

Over Rianne

Ik ben Rianne de Kwaadsteniet. Ik ben 29 jaar en ik woon in Capelle aan den IJssel. In 2008 ben ik begonnen met de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) aan de Hogeschool en de Universiteit van Utrecht. In 2012 studeerde ik af als leerkracht en onderwijskundige. Daarna heb ik de opleiding gedaan tot gymdocent bij InHolland Rotterdam en de opleiding Specialist Begaafdheid bij Slim Educatief in Utrecht. Naast mijn werk vind ik het lekker om actief bezig te zijn. Daarbij is mijn werk ook mijn hobby. Ik vind het heerlijk om op zoek te gaan naar nieuwe ideeën om mijn onderwijs nog beter en leuker te maken.

Als je van je hobby je werk kunt maken

In september 2012 ben ik gestart als invalleerkracht bij diverse stichtingen in Rotterdam en de Krimpenerwaard. Hierdoor heb ik veel gezien van allerlei verschillende scholen. In januari 2013 kreeg ik mijn eerste eigen klas op Prinses Julianaschool te Gouda in groep 3. Inmiddels ben ik doorgegroeid naar groep 8 waar ik nog dagelijks met heel veel plezier les aan geef. In de klas houd ik me vooral bezig met het thema Eigenaarschap. Ik leer de kinderen hoe zij verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen leerproces. Ze krijgen steeds inzicht in wat ze al kunnen, wat ze nog moeilijk vinden en hoe ze daaraan kunnen werken. Het is gaaf om te zien hoe ze daardoor groeien. Naast mijn rol als leerkracht krijg ik ook de ruimte om me bezig te houden met mijn onderwijskundige achtergrond. Zo denk ik mee over de langetermijn visie voor de school en de invulling daarvan met leerlijnen en lesmateriaal. Daarnaast ben ik een pionier die graag veel nieuwe dingen uitprobeert en daar het beste van wil behouden. Zo ben ik bijvoorbeeld ook beelddenkcoach en kindertalentfluisteraar. Als specialist begaafdheid ben ik op mijn school nauw betrokken bij het onderwijs aan de meer- en hoogbegaafde leerlingen bij ons op school. Ik denk mee over het aanbod en ik word ingeschakeld als collega’s tegen problemen aanlopen met deze leerlingen. Daarbij geef ik ook trainingen aan kinderen over bijvoorbeeld mindset en draai ik een middag in de week een plusklas voor groep 7/8. Binnen onze stichting ben ik ook voorzitter van het leerteam begaafdheid. Hierin zoeken we naar manieren om als stichting het onderwijsaanbod voor deze leerlingen op elkaar af te stemmen en daar samen verder in te groeien.

Het mooie aan mijn werk vind ik dat het zo divers is en dat ik ruimte krijg om veel verschillende dingen te doen binnen de school en de stichting. Op die manier blijf ik gemotiveerd en ik mijn baan ook echt mijn hobby of andersom.

De ALPO

Van jongs af aan heb ik ervan genoten om met kinderen bezig te zijn. Ik gaf leiding aan allerlei clubs met basisschoolleerlingen en aan het eind van een schooljaar ging ik altijd helpen op mijn oude school. Hierdoor wist ik al vroeg dat ik leerkracht worden. Maar dat niet alleen, ik wilde ook andere dingen doen. Daarom kwam ik terecht bij onderwijskunde en ook dat sprak me aan. Toen mijn moeder in de krant las dat er een nieuwe opleiding zou starten waarbij je in 4 jaar zowel Onderwijskunde als Pabo kon doen, voelde het of deze opleiding speciaal voor mij was bedacht. Ik heb van het begin tot het eind van genoten de diversiteit binnen deze nieuwe, kleine, opleiding. De samenwerking tussen de HU en de UU was zeker in het begin nog wel zoeken, maar we hadden altijd mensen bij wie we terecht konden met vragen en problemen. Ook werden wij als pioniers uitgedaagd om kritisch mee te denken over de inhoud en de gang van zaken binnen de opleiding. De opleiding had een mooie balans tussen theorie en praktijk. Op de Universiteit leerde ik waarom je dingen doet, op de hogeschool leerde ik hoe je het moest doen en tijdens mij stage voerde ik het meteen uit. Dit alles deden we iedere week waardoor theorie en praktijk mooi verbonden werden. Dat probeer ik in mijn werk ook steeds te doen. Ik vind het heerlijk om nieuwe dingen uit te proberen, maar daarbij zoek ik ook naar de wetenschappelijke onderbouwing voor alle nieuwe innovaties.

Ik houd ervan om te denken als een bekend eigenwijs meisje: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Ga ervoor, dan gaan er veel nieuwe deuren voor je open.

Welkom bij de Alumni Rubriek!

Hier vind je maandelijks een nieuwe rubriek over uiteenlopende onderwerpen. Hiermee hopen we jullie inzicht te geven in de mogelijkheden na je studie! Hieronder kun je binnenkort meer rubrieken vinden.