De StudieHoek

Op deze pagina is vast een sneak peek te vinden van wat uiteindelijk De StudieHoek gaat worden. We zullen beginnen met een maandelijkse blog, geschreven door YoungCapital. Dit zal mettertijd worden uitgebreid met nog meer dingen, dus houd deze pagina in de gaten voor updates!

We zijn begonnen met een blog over solliciteren. Zeer interessant voor Masterstudenten die binnenkort de arbeidsmarkt op gaan. Hierna zijn we verder gegaan met een blog die gaat over wat jouw keuzes zijn na je studie. Momenteel kun je ook lezen over het combineren van werken met studeren. Neem vooral een kijkje en veel leesplezier!

01|11|2019

Blog 5: Hoe helpt jouw online profiel je aan een nieuwe baan?

Werkzoekenden gebruiken steeds vaker hun online netwerk om een baan te vinden. Niet alleen zoeken ze zelf op online platforms, ze zorgen er ook voor dat ze zichtbaar zijn voor recruiters. Deze speuren het internet af voor geschikte kandidaten. Wanneer je aan de zoektocht naar een nieuwe baan begint, houd dan de volgende dingen in gedachten.

Laat zien wie je bent en wat je wilt

Eerst moet je jezelf afvragen wat voor baan je zoekt. Het is nuttig om van tevoren te bepalen op welke sector je je wilt richten, wat voor functie bij jou past en rond welke locatie je wilt werken. Zo kun je doelgericht gaan zoeken door de massa van vacatures. Verder kan je delen in welke functie en sector je zou willen werken door een headline te creëren op je LinkedIn profiel, of door op je Twitter en Facebook profiel aan te geven wat jouw ambities zijn. Op deze manier kunnen recruiters jou ook vinden.

Om nog meer recruiters naar je profiel te halen, kun je ook hun LinkedIn profiel bezoeken. Veel mensen kijken even wie hun pagina bezocht heeft, dus hier kan je handig gebruik van maken. Check het profiel van recruiters en anderen met een belangrijke positie in de bedrijven waar je geïnteresseerd in bent. Verder is het handig om alle bedrijven te volgen waarvoor je graag zou willen werken. Zo krijg je updates te zien op je eigen tijdlijn en weet je meteen of er vacatures open staan of evenementen zijn.

Netwerken

Je kunt je connecties gebruiken om in contact te komen met recruiters. Op elke LinkedIn pagina kun je gedeelde connecties zien. Als jouw connecties een HR-medewerker van een bedrijf kennen, vraag hen of ze een goed woordje willen doen, je kunnen voorstellen, of misschien gewoon collega’s op jouw CV willen wijzen. Als extra hulpmiddel kun je ook op social media posten of vrienden berichten over wat voor baan je zoekt, zodat anderen je kunnen doorverwijzen als ze iets tegenkomen.

Wat moet je vooral niet doen?

Je kan social media dus op allerlei manieren inzetten om een nieuwe baan te vinden, maar jouw online profiel kan ook tegen je werken. Hoewel recruiters wettelijk niet zonder grondslag of toestemming jouw sociale profiel mogen meenemen in een screening, gebeurt het vaak toch. Check daarom even jouw bestaande en toekomstige posts, zodat je geen kansen misloopt.

Zonnige vakantiefoto’s zijn helemaal prima, maar ongepaste foto’s met grote hoeveelheden alcohol of schaamteloze kostuums worden misschien niet op prijs gesteld. Hetzelfde geldt natuurlijk voor foto’s of posts van illegale acties. Wat minder ernstig zijn ongelukkige formuleringen of typefouten, maar recruiters kunnen hierdoor wel het gevoel krijgen dat je een slordig type bent, dus dubbel check voortaan je berichten voor je ze post.

Gedrag naar anderen online

Wanneer het om anderen gaat, kun je het beste grof taalgebruik en extreme uitspraken vermijden of verwijderen. Je hebt vrijheid van meningsuiting, maar controversiële berichten kunnen door iedereen gelezen worden. Als je social media hiervoor gebruikt, heb je misschien ook wel eens je hart gelucht over collega’s of een werkgever. Overweeg het om dit te verwijderen, want nieuwe werkgevers kunnen denken dat je hen ook gaat afkraken.

Eén laatste tip en blunder om te vermijden: Wees niet onzichtbaar! Laat zien dat je up-to-date en actief bent. Zo trek je al snel aandacht naar je online profiel!

Welkom op de blog!

Hier vind je maandelijks een nieuw artikel over uiteenlopende onderwerpen. Met behulp van deze blog hopen we jullie wat tips en tricks mee te kunnen geven! Hieronder kun je tevens nog meer artikelen vinden.