De StudieHoek

Op deze pagina is vast een sneak peek te vinden van wat uiteindelijk De StudieHoek gaat worden. We zullen beginnen met een maandelijkse blog, geschreven door YoungCapital. Dit zal mettertijd worden uitgebreid met nog meer dingen, dus houd deze pagina in de gaten voor updates!

We zijn begonnen met een blog over solliciteren. Zeer interessant voor Masterstudenten die binnenkort de arbeidsmarkt op gaan. Hierna zijn we verder gegaan met een blog die gaat over wat jouw keuzes zijn na je studie. Momenteel kun je ook lezen over het combineren van werken met studeren. Neem vooral een kijkje en veel leesplezier!

29|01|2020

Blog 8: Wat te doen als je spijt hebt
van je studiekeuze?

Iedereen twijfelt wel eens aan hun studiekeuze. Is dit de juiste richting voor wat je later wilt bereiken in het leven? Biedt deze studie echt de dingen die jij wilt leren? Het zijn begrijpelijke onzekerheden. Je studie is een langdurige investering in je toekomst waar ook de nodige kosten bij komen kijken. Je wilt daarom graag de juiste keuze maken. Als dit niet de eerste keer lukt, heb je gelukkig nog meer kansen! Eerstejaars studenten zijn zich waarschijnlijk bewust van de 1-februariregeling, maar ook voor ouderejaars is een nieuwe kans mogelijk.

Twijfels over je studie

Onder scholieren is keuzestress een veelvoorkomende realiteit. Wanneer je kiest voor een studie, wordt je vaak beïnvloed door allerlei meningen, van je ouders tot je studieadviseur. “Kies voor iets waar je later een goed salaris mee kan verdienen”. “Kies voor iets waar je blij van wordt”. Maar uiteindelijk moet je de studie toch echt zelf doen. Als je eenmaal begint aan de studie, kan het zijn dat het helemaal bij je past! Of misschien ondervind je na een paar maanden dat het jou totaal niet ligt.

Het kan zijn dat je niet op je plek voelt of het benauwd krijgt bij de gedachte dat je hiermee je hele carrière bezig zal zijn. Dan is het misschien tijd om nog eens serieus over je keuze na te denken. Je kan later voor een carrièreswitch kiezen, maar waarom zou je niet nu je nog jong bent voor een studieswitch gaan?

Fixed mindset

Het is lastig om een volledige growth mindset te hebben. Deze mindset ligt namelijk op een spectrum met als tegenhanger de fixed mindset. Met een fixed mindset gelooft iemand dat intelligentie, capaciteiten en talenten vastliggen. Er is volgens hen dus nauwelijks ruimte voor verbetering en wanneer iets niet lukt, heeft het weinig zin om door te zetten.

Ik heb spijt van mijn studiekeuze. Wat nu?

Elke onderwijsinstelling heeft wel een studieloopbaanbegeleider of studieadviseur met wie je je opties kan bekijken. Soms kan een goede blik op de mogelijkheden binnen je studie je al geruststellen. Voor anderen zijn meer drastische veranderingen nodig. Zo heb je vaak de keuze om te switchen van studie binnen je onderwijsinstelling. Omdat eerstejaarsvakken nog wel eens overlappen tussen studies, heb je de kans dat je studiepunten mee kan nemen.

Je kan ook stoppen met je studie als er op dat moment geen andere opties zijn die in de smaak vallen. Wanneer je stopt, moet je dit doorgeven aan je onderwijsinstelling en DUO. Bespreek deze keuze ook goed met je studieadviseur zodat je weet wat je leuk en minder leuk vond. Zo kan je een beter zicht krijgen op wat je wel wilt, wat je weer mee kan nemen naar een volgende opleiding.

Gevolgen van een studiestop

Voor eerstejaars geldt de 1-februariregeling waarbij je, als je de studie stopzet vóór 1 februari, je aanvullende beurs en studentenreisproduct niet terug hoeft te betalen. Als je een lening bent aangegaan, moet je die natuurlijk wel terugbetalen. Als ouderejaars zal je na het stoppen van je studie wel je aanvullende beurs en studentenreisproduct terug moeten betalen. De tijd dat je studiefinanciering hebt gekregen zal meetellen in het totaal aantal jaren dat je recht hebt op studiefinanciering.

Het is voor alle studenten mogelijk een deel van het collegegeld terug te krijgen van je onderwijsinstelling. Wanneer je de studiefinanciering stopzet, zul je moeten wachten tot het volgende studiejaar om dit opnieuw aan te vragen.

Wat kan je doen in de tussentijd?

Als je een studieswitch overweegt, realiseer je je waarschijnlijk ook dat je een tussenperiode hebt voor je aan een nieuwe studie begint. Deze kan je met allerlei activiteiten invullen. Als je nog niet voor een nieuwe studie hebt ingeschreven, kun je van deze tijd gebruik maken door veel informatie te verzamelen en met mensen te praten over opleidingen zodat je een betere keuze kan maken.

Daarnaast kan je aan je competenties werken door een cursus of workshop te volgen. Met een bijbaan, stage of vrijwilligerswerk kun je verder je interesses ontwikkelen terwijl het ook als goede tijdsinvulling voor je CV werkt.

Welkom op de blog!

Hier vind je maandelijks een nieuw artikel over uiteenlopende onderwerpen. Met behulp van deze blog hopen we jullie wat tips en tricks mee te kunnen geven! Hieronder kun je tevens nog meer artikelen vinden.