Blog: Een growth mindset

0dc3e3d2-78d3-436b-8941-c014a0534505

Wanneer je solliciteert op een stage of een eerste baan, zal je misschien merken dat recruiters proberen om een kijkje onder de motorkap te nemen. Ze focussen tijdens gesprekken vaker op soft skills, zoals communicatie en teamwork, in plaats van vaardigheden of intelligentie. Via een persoonlijkheidstest zoeken ze naar kandidaten die open staan voor individuele ontwikkeling. Kortom, ze willen werknemers met een growth mindset. Lees verder om te leren wat dit precies inhoudt en hoe je zelf een growth mindset kan ontwikkelen.

Vallen en opstaan

Bijna iedereen wordt geboren met een overwegende growth mindset. Als kind leer je veel vaardigheden en laat je je niet tegenhouden door fouten. Leren gaat letterlijk en figuurlijk met vallen en opstaan. Hier draait de growth mindset om. Wanneer iemand met een growth mindset nieuwe dingen wilt leren, zijn ze niet bang om fouten te maken. Ze zien dit juist als een kans om te leren.

Fixed mindset

Het is lastig om een volledige growth mindset te hebben. Deze mindset ligt namelijk op een spectrum met als tegenhanger de fixed mindset. Met een fixed mindset gelooft iemand dat intelligentie, capaciteiten en talenten vastliggen. Er is volgens hen dus nauwelijks ruimte voor verbetering en wanneer iets niet lukt, heeft het weinig zin om door te zetten.

Beïnvloeding uit je omgeving

Jouw positie op dit spectrum van fixed tot growth mindset, wordt bepaald door hoeveel aandacht je hieraan besteedt. Ook je omgeving beïnvloedt je mogelijkheid om te ontwikkelen. Vaak wordt je succes beoordeeld op het eindresultaat, maar wordt er niet naar het proces gekeken. Zo gebeurt het in scholen vaak dat kinderen die slagen in een taak, complimenten krijgen op hun succes. Ze krijgen echter geen feedback op hoe zij verder kunnen verbeteren. Diezelfde focus op het eindproduct zie je ook terug in het hoger onderwijs.

Tevens kan er bij je bijbanen later tijdens je carrière ook op resultaten gefocust worden, waardoor mensen geen risico’s durven te nemen. Als ze wel fouten maken, worden deze verzwegen of wordt de schuld hiervan op anderen geschoven. Intelligentie wordt nog vaak als hoogste goed gezien, waardoor mensen hun best doen om zo slim mogelijk over te komen en daardoor het risico op fouten vermijden.

Creëer een open cultuur

Door een open cultuur te vormen, waarin fouten mogen worden gemaakt en iemand om hulp kan vragen, geef je de ruimte voor de ontwikkeling van een growth mindset. Dit betekent niet dat je alle fouten door de vingers hoeft te zien. Mensen moeten wel aansprakelijk gehouden worden voor hun fouten. Doe dit door de persoon te vragen wat ze ervan geleerd hebben en wat ze anders zouden doen. Zorg er wel voor dat je niet te kritisch overkomt.

Twijfel niet om zelf of een ander uit te dagen iets nieuws te proberen. Als je iets nog nooit hebt gedaan, betekent het niet dat je het niet kan. Grote kans kans dat je fouten gaat maken en hulp nodig hebt, maar zo kan je nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Geef jezelf een voorsprong

Langzaamaan zien we een shift van de focus op intelligentie naar de focus op soft skills in bedrijven. De voorkeur zal uitgaan naar sollicitanten die beter in staat zijn om creatief en vernieuwend te denken en bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor nieuwe en bestaande taken. Daarom is het stimuleren van individuele groei en daarbij de growth mindset belangrijk voor alle leeftijden. Zo heb je een voorsprong in je eigen carrière, maar kan je ook anderen helpen henzelf te verbeteren.

Een kijkje in het leven van Merel

Wie ben je? Hé, hallo! Ik ben Merel den Hertog en ben gevraagd om een nieuwe blog te schrijven, super leuk! Ik ben 19 jaar

Maak kennis met: Monique Snijder

Hoe het begon Toen ik als 15-jarige Monique mijn mentor vertelde dat ik een later baan wilde die bestond uit het oplossen van complexe puzzels

Ingelogd als: