Effectief studeren in tijden van online onderwijs

cbac77db-dbeb-4710-949a-2af60fdfc485

Hoe studeer ik

effectief in een tijd waarin alles online gaat?

Het coronavirus gooit het leven van een student flink overhoop. Universiteiten en hogescholen zijn gesloten en studenten moeten thuis studeren en online college volgen. De structuur valt weg en het studeren gaat moeizamer. Hoe maak je er toch het beste van als student in deze onzekere tijden? BijlesHuis geeft je 4 effectieve studietips mee.

1. MAAK EEN PLANNING DIE JOU MOTIVEERT
Nu al je activiteiten weggevallen zijn, heb je plots zeeën van tijd. Een planning helpt je overzicht en controle over je tijd te houden. Het zorgt voor structuur in je dagen, iets wat broodnodig is in deze tijden. Maar hoe begin je daaraan?

Het is heel belangrijk om vooraf te bepalen wanneer jij je het best kan concentreren om te studeren. Ben jij een vroege vogel of een nachtuil? Of ben je eerder tussenin? Studeren doe je tijdens je productieve uren. Tijdens je minder productieve uren hou je je het best bezig met o.a. lesvoorbereidingen, het opzoeken van woorden en het ordenen van je syllabus.

Met deze informatie in je achterhoofd maak je een planning voor een week zodat je een overzicht hebt om gemotiveerd te starten. Je maakt per vak een to-dolijstje en verdeelt die to do’s over je week. Pas de planning zeker aan jouw leerstijl! Kan je beter studeren als je meerdere dagen met hetzelfde vak bezig bent? Of ben je meer gemotiveerd als je elke dag aan een ander vak werkt? Jij bent de baas over jouw planning.

Vergeet ook niet om momenten in te plannen om de leerstof actief te herhalen. Een overzicht van efficiënte leerstrategieën vind je hier. Nu je steeds van thuis uit moet studeren, kan het wel lastiger zijn om je aan je planning te houden. Een realistische planning werkt het beste. Als je denkt dat een opdracht een half uur studeren inneemt, plan dan een uur in. Zo zorg je dat je je doelen kan halen en dat geeft je bovendien een goed gevoel! Als de week voorbij is, maak je een nieuwe planning voor de volgende week en kan je eventueel bijsturen waar nodig.

2. HOUD RELAXEN EN STUDEREN GESCHEIDEN
Online les volgen, studeren en ontspannen: door het coronavirus doe je het nu allemaal op dezelfde plaats. Vind je het daardoor moelijker om je te concentreren? Probeer dan een vaste studieplek, weg van je slaapkamer, in te richten. Je studeert het best in een rustige omgeving vrij van rommel en afleiding. Gebruik je een bureau waar je ook andere dingen doet dan studeren? Kies dan één kant van de tafel die je alleen voor studeren gebruikt. Zo kun je studeren en vrije tijd beter gescheiden houden.

En hoe verleidelijk het ook is, studeren in je pyjama verlaagt je motivatie en productiviteit. Trek daarom kleren aan waarin je normaal ook naar je colleges gaat om zo in de juiste mindset te komen.

3. NEEM EEN ÉCHTE PAUZE
De corona-epidemie brengt voor sommige studenten stress en spanning mee. Het is dan ook belangrijk om tijdens je dag voldoende momenten te nemen om te ontspannen. Neem dan wel een échte pauze. Schuif je studieboeken aan de kant, eet goed en kom tot rust. Blijf ook niet steeds voor een scherm hangen met games en social media. Leg je laptop of smartphone weg en beweeg! Door te bewegen, verminder je spanning in je lichaam. Kom buiten, ga hardlopen of geniet van een streepje zon tijdens een wandeling.

Maar ook even luieren of niksen is even goed als studiepauze. Je hersenen kunnen dan alle prikkels en informatie verwerken en hierdoor ontstaat er meer ruimte in je hoofd voor een volgende klus. Stop ’s avonds ook op tijd zodat je de volgende dag met een fris hoofd kan starten.

4. SCHAKEL DIE SMARTPHONE UIT!
Er is een constante stroom aan berichten over het coronavirus. Beperk daarom je nieuwsupdates tot twee vaste momenten per dag zodat je er niet voortdurend mee bezig bent. Ook berichtjes van familie en vrienden hoef je niet elk kwartier te checken. Heb je het toch moeilijk om te weerstaan? Gebruik dan een app die de meldingen op je smartphone of laptop tijdelijk blokkeert. Je kan Appblock voor Android, Self-Control voor iOS en Coldturkey voor je laptop of pc gebruiken.

Hopelijk bieden deze tips een houvast tijdens jouw studeerproces in deze onvoorspelbare coronatijden. Veel succes en stay safe!

Lukt het niet om zelfstandig te studeren en te plannen tijdens deze lastige tijden? Neem dan even contact op met BijlesHuis. Zij koppelen jou aan een ervaren studiebegeleider die jou via een 1-op-1 online leerplatform met alle liefde én kennis verder helpt.

Een kijkje in het leven van Sietske

Hoi allemaal! Ik ben Sietske te Gronde en ik ben eerstejaars student Onderwijswetenschappen. Ik ben 18 jaar en woon met twee huisgenoten in Bunnik. Dit

Ingelogd als: