Maak kennis met: Monique Snijder

446f999c-bee5-4b36-a79e-d7e1e5221c82

Hoe het begon

Toen ik als 15-jarige Monique mijn mentor vertelde dat ik een later baan wilde die bestond uit het oplossen van complexe puzzels en elke 2 maanden anders was, stond die met een mond vol tanden. Zoiets bestond toch niet? Teleurgesteld, maar vooral vastbesloten verliet ik het studie-oriëntatiegesprek: als het nog niet bestond, dan ging ik zelf wel zo’n functie creëren.

Onderwijskunde was voor mij bij uitstek de meeste nuttige studierichting. In elk vakgebied en over elk onderwerp wordt geleerd. Daarnaast zijn hersenen en menselijk gedrag ontzettend fascinerend: hier zou ik kennis en kunde opdoen om mijn droomfunctie te kunnen uitvoeren. In 2010 startte ik met de Bachelor onderwijskunde in Utrecht, gevolgd door de Master Onderwijskundig ontwerp & advisering. De studie vond ik erg interessant, maar de extra activiteiten vond ik het leerzaamst. In mijn rol van stagiair, MT-lid, bestuurslid en freelancer kon ik al het geleerde toepassen!

Van loondienst naar zelfstandige

In 2016 begon ik met een tijdelijk contract bij het Centre for Innovation van Leiden Universiteit. Ik leerde veel over leren met behulp van technologie: iets wat in de opleiding (in mijn tijd) niet veel werd besproken en ook niet erg positief werd benaderd. Ik adviseerde verschillende internationale “Peace & Justice” organisaties over online leerervaringen rondom o.a. corruptiebestrijding, International Humanitarian Law, Cyber Security for conflict Journalism, Data for sustainable development. Snel kwam het besef dat mijn hart daar sneller van gaat kloppen: mensen door middel van leren ondersteunen om te werken aan vrede en rechtvaardigheid.

Het tijdelijke contract werden uiteindelijk bijna 5 leuke en leerzame jaren, maar de drang naar meer vrijheid en flexibiliteit groeide. Ik wilde loskomen van de “traditionele” werkmentaliteit en verder kijken dan een 9-5 baan. Halverwege 2020 – midden in een wereldwijde pandemie – besloot ik weer als zelfstandige aan de slag te gaan: de hele wereld ging online en ik had daar inmiddels veel kennis over!

Ik richt me nu op het ontwerpen van leerervaringen op strategisch en conceptueel niveau, met een focus op “Peace & Justice”, humanitaire en ontwikkelingshulp Hierbij denk ik mee over de budgetten, visie, ambities, strategie, doelen, methoden en technologie rondom leren: precies de complexe puzzels die ik zocht.

Over werken als zelfstandige

Het grootste voordeel – naast het zelf kiezen van de opdrachten – is dat ik mijn werk zelf kan indelen: de ene week werk ik 5 lange dagen, de andere week zijn 2 halve genoeg. Bij mooi weer verschuif ik mijn uren en ga ik met de hond op pad: dat werk maak ik dan ’s avonds af. Als ik in een flow zit, kan ik gerust 12 uur aan een opdracht werken. Daarnaast vind ik het een groot voordeel dat een freelancer (in mijn rol) verder van de organisatie afstaat: de kantoorpolitiek, bureaucratie en verplichtingen (o.a. updates & vergaderingen) gaan grotendeels aan je voorbij.

Hiertegenover staat wel dat het een meer onzeker bestaan is: je moet vooruitdenken, de volgende opdracht binnenhalen en kunnen onderhandelen over tarieven en budgetten. Hoewel veel mensen dit als een nadeel ervaren, presteer ik juist goed onder deze druk.

Mijn advies

Als advies zou ik iedereen willen aanraden goed na te denken over de plek die werk in jouw leven heeft (of gaat krijgen). We gaan op de automatische piloot voor de “carrière” die maatschappelijk gezien geaccepteerd is en aanzien heeft, maar past dat bij je? Kan je hier jouw creativiteit in kwijt? Heb je nog genoeg tijd voor andere dingen naast je werk? Bedenk goed wanneer jij op je best bent en pas daar je werk op aan!

Heb je nog vragen? Stuur me gerust een bericht via LinkedIn.

Een kijkje in het leven van Merel

Wie ben je? Hé, hallo! Ik ben Merel den Hertog en ben gevraagd om een nieuwe blog te schrijven, super leuk! Ik ben 19 jaar

Een kijkje in het leven van Sietske

Hoi allemaal! Ik ben Sietske te Gronde en ik ben eerstejaars student Onderwijswetenschappen. Ik ben 18 jaar en woon met twee huisgenoten in Bunnik. Dit

Ingelogd als: