Maak kennis met: Roos van Eeden

04b2391e-a952-470c-809e-8341a413d6ef

Mijn naam is Roos van Eeden, al houden mijn leerlingen het graag bij ‘juf’ of ‘juf juf juf’. In 2019 ben ik afgestudeerd van de ALPO, daarna heb ik de master Youth, Education and Society afgerond en sinds dit collegejaar werk ik vier dagen per week op een basisschool in Maarssen.

Tijdens mijn master wist ik eigenlijk al dat ik eerst voor de klas wilde, voordat ik mij verder ga ontwikkelen in het basisonderwijs. Het was best een uitdaging om tijdens Corona een baan te vinden, veel scholen waren namelijk meer bezig met het online lesgeven dan met het openzetten van vacatures. Na lang rondstruinen op websites met basisschool vacatures, kwam ik in mei 2020 een vacature tegen op https://onderwijsvacaturebank.nl/. Het fijne aan het lerarentekort is dat ik de baan, na twee sollicitatiegesprekken, al in mijn zak had. Ik ben ontzettend blij met mijn huidige school en mijn betrokken en lieve team.

Mijn huidige functie is groepsleerkracht. Ik sta op de dinsdag bij groep 5 en op de donderdag en vrijdag bij groep 7. Op de woensdag val ik in bij scholen die horen bij dezelfde stichting. Als ik niet nodig ben voor inval, dan ga ik gewoon naar mijn werk om daar een handje te helpen of administratie achterstanden weg te werken (die zullen er altijd zijn helaas).

Het lastigste van mijn werk is het combineren van alle dingen náást het lesgeven. Gebeurtenissen als Sinterklaas, commissies, ouders en natuurlijk de leerlingen zelf zorgen ervoor dat eigenlijk geen enkele lesdag hetzelfde is. Vooral als op één dag meerdere kinderen ruzie hebben, je een toets hebt en na school ook nog een vergadering. Dat zijn dan wel echt lange dagen.

Gelukkig geeft het basisonderwijs ook veel energie. Wanneer je na je uitleg ziet dat kinderen de sommen snappen, wanneer je ziet dat twee kinderen weer met elkaar spelen na het bijleggen van een ruzie of wanneer een collega even bij je in komt checken na een lange werkdag. De basisschool is een plek vol empathische en hardwerkende mensen. Mensen met hart voor hun vak.

Deze afgelopen maanden ben ik dus meer bezig geweest met lesgeven dan met mijn academische achtergrond. Zodra ik een flow heb in mijn werkweken, wil ik een coördinatietaak op mij nemen. Mijn school heeft bijvoorbeeld coördinatoren voor de onder- en bovenbouw, voor rekenen en voor lezen. Ik zie een coördinatie taak voor Engels wel zitten, omdat dat vaak een ondergewaardeerd vak is. Een coördinatietaak houdt in dat je een doorgaande lijn voor de school in kaart brengt en ervoor zorgt dat Engels bij iedereen op het programma blijft staan. Je specialiseert jezelf op die taak en bent het aanspreekpunt voor collega’s op dat gebied.

Ondanks dat ik op het moment niet expliciet iets doe met mijn academische opleidingen, sijpelt het wel door in mijn manier van doen op werk. Voornamelijk in de commissies waar ik deel van uitmaak, bijvoorbeeld bij de commissie Digitale geletterdheid. Hier komt mijn master erg goed van pas. Mijn masterthesis ging over een onderdeel van digitale geletterdheid, en ik merk dat mijn collega’s nogal snel tevreden zijn met wat als eerste op Google naar voren komt. Ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat wij als professionals ook de juiste informatie vinden en gebruiken. Een ander voordeel van het academische gedeelte van de opleiding is dat ik gewend ben om stukken te schrijven. Zodra je werkt hoef je gelukkig (bijna) geen essays meer te schrijven. Wel is het zo dat je soms een voorstel voor een beleidsstuk moet inleveren via je commissie. Ik merk dat mijn collega’s moeite hebben met het opbouwen van argumenten en het taalgebruik dat hoort bij een beleidsstuk.

Mijn tip: Zorg ervoor dat je als leerkracht niet op alles ‘ja’ zegt. Het is lastig om als beginnende leerkracht alle verzoekjes na te leven tijdens werktijd. Neem soms een adempauze en geef aan als iets te veel wordt. Zo blijft het onderwijs ook voor jou een fijne plek om deel van uit te maken.

Mijn laatste tip: Word lid van de BAB! Het is erg laagdrempelig en toch een goede manier om met je academische achtergrond in contact te blijven.

Als je ervoor kiest om het basisonderwijs in te gaan, blijf dan vooral jezelf en gebruik humor op dagelijkse basis. En het allerbelangrijkste: heb plezier!

Maak kennis met Nina te Riele

Toen ik in 2011 begon aan de bachelor Onderwijskunde waren we met krap 30 studenten. Inmiddels is de groep studenten die in de bachelor start

Ingelogd als: