Thuis studeren tijdens corona: 5 tips om je perfecte studieplek te creëren

cbac77db-dbeb-4710-949a-2af60fdfc485

Corona heeft ons hele leven overhoopgehaald. Dat is voor iedereen moeilijk, maar studenten uit het hoger onderwijs hebben nog een extra uitdaging: afstandsonderwijs. Scholen en bibliotheken sloten hun deuren, waardoor studenten hun vaste studieplek verloren. Dat is niet niets! De vertrouwde structuur viel weg en studeren vraagt veel discipline. Hoe maak je er toch het beste van thuis? Naast studietips voor tijdens de lockdown, geeft BijlesHuis je graag een paar tips om thuis jouw ideale leeromgeving te creëren.

1. Kies voor een vaste studieplek

Het is belangrijk om een vaste studieplek te hebben: een plaats die je alleen associeert met studeren. Zo concentreer je je gemakkelijker en sla je de informatie beter op.

Probeer een studieplek te vinden die niet in je slaapkamer is. Het is al snel verleidelijk om in je bed te kruipen om een dutje te doen. Kan je enkel in de slaapkamer een studieplek creëren? Zorg dan dat je een plaats hebt waar je studeren en vrije tijd kan scheiden. Maak één helft van je bureau leeg om te studeren en houd de andere helft voor ontspanning.

Wat je ook doet: studeer niet in je bed! Een bed link je met slapen. Voor je het weet ben je ingedommeld. Het omgekeerde is ook een probleem: als je te veel overdag in je bed ligt, raak je ‘s avonds moeilijker in slaap. Kies dus een andere plaats om te studeren, bijvoorbeeld een bureau in een aparte kamer of aan de keukentafel.

2. Waak over mogelijke afleidingen

Wanneer je afgeleid bent, duur het tot wel 25 minuten voordat je je opnieuw 100% kan concentreren op je boeken. Zorg dus voor zo weinig mogelijk afleiding terwijl je studeert.

Enkele tips:

– Ruim je studieplek op.

– Werk in stilte. Draag oordoppen of een hoofdtelefoon als je geen controle hebt over het omgevingsgeluid.

– Maak goede afspraken met vrienden en familie. Zo storen ze je niet terwijl je werkt.

– Zet de meldingen van je telefoon en je laptop uit met deze apps.

3. Zorg goed voor jezelf

Het is niet omdat je thuis moet studeren, dat je niet meer over jezelf moet ontfermen. Doe alsof je in de bieb gaat studeren: neem een douche voor je begint te studeren en trek kleren aan die je normaal ook zou aantrekken.

Ook beweging is belangrijk. Maak er een gewoonte van om elke dag een half uurtje naar buiten te gaan. Ga wandelen met de hond of rijd een rondje met de fiets. Zo heb je een fris hoofd om te beginnen studeren en zal je concentratie ook beter zijn.

4. Werk niet in het donker

Werken in het donker is niet gezond. Als het donker is, moeten je ogen extra hard werken. Zo kunnen ze overbelast raken, met hoofdpijn als gevolg.

Je ogen willen het liefst natuurlijk licht. Probeer je bureau dus vlakbij een raam te zetten. Is dat niet mogelijk? Kies dan voor een helder kunstlicht. Een zacht licht geeft een gezellige en ontspannen sfeer, maar je mag je natuurlijk niet te veel ontspannen. Een licht met lichtgraad 5000 Kelvin is perfect om geconcentreerd te kunnen werken.

5. Ventileer de ruimte

De luchtkwaliteit van je studieplek is heel belangrijk. Als de hele dag in een kleine ruimte werkt, wordt het CO2-gehalte van die ruimte snel te hoog. Met te veel CO2 in de lucht kan je je minder goed concentreren.

Zet dus op tijd je raam open. Doe het wel best in de pauzes, zodat je niet naar je buurman moet luisteren die aan het zingen is in zijn tuin. 😉

Lukt het niet goed om de leerstof te verwerken? BijlesHuis biedt je studiebegeleiding aan op maat! Wil je zelf bijles geven? Meld je dan vrijblijvend aan op deze pagina!

Maak kennis met: Eveline Roijmans

Over Eveline Ik ben Eveline Roijmans, 32 jaar en woon in Bergeijk. Ik heb van 2004 tot 2008 aan de Fontys PABO te Eindhoven gestudeerd.

Ingelogd als: